top of page
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Om oss

Svenska räddningshundar (SRH) är en stiftelse. Vi utbildar hundar och förare till att vara en resurs vid räddningsinsatser. Det gör oss till en viktig aktör till räddningstjänsten och till Polisen för att återfinna försvunna personer. 

 

Med hjälp av hundens fantastiska sinnen kan vi hitta försvunna personer och rädda liv. Samt att vi med hjälp av våra specialsöksekipage kan genomföra sökinsatser för att finna exempelvis narkotikaklassade preparat samt även mänskliga kvarlevor.

Svenska Räddningshundar (SRH) grundades 2021 och täcker hela landet. Vi har delat upp vår organisation i 7 olika regioner. Det är Nord, Mitt, Bergslagen, Stockholm, Öst, Väst och Syd.

 

Ofta får vi frågan om hur lång tid det tar att utbilda en räddningshund. Vårt svar är att det tar cirka 2-3 år att utbilda en räddningshund, lite beroende på hundens inriktning. Under träningen lär du dig bland annat hur man tränar hund, första hjälpen, kommunikation, orientering m.m. Hundförarna besitter yrkeskunskaper som är nödvändiga för att kunna bidra vid och under räddningsinsatser.

 

Hundarna kan godkännas inom en eller flera av dessa discipliner:

  • Sök - sök i skog och barmark

  • Lavin - sök i laviner

  • Katastrofsökning - sök efter naturkatastrofer och ruiner

  • Specialsök - tex. sök efter narkotika, ammunition, barkborrar eller lik


Vi har för närvarande 10 olika moduler och vi räknar med att det tar 2-3 år för att nå utbildad räddningshund.

Våra moduler är följande:

  • Modul 1 Lämplighetstest / Säkrare

  • Modul 2 Lämplighetstest - Godkänt ekipage Prio 2 larm

  • Modul 3 Validerat ekipage - Hundförare (kopplad hund)

  • Modul 4 Validerat ekipage - Sök i mörker

  • Modul 5 Validerat ekipage - Frisökande hund

  • Modul 6 Validerat ekipage - Vatten

  • Modul 7 Validerat ekipage - Vinter / Lavin

  • Modul 8 Validerat ekipage - Specialsök / ex. Lik

  • Modul 9 Validerat ekipage - USAR

  • Modul 10 Validerat ekipage - USAR international


Våra godkända hundförare kallas in vid larm via vårt ledningssystemet. Genom vårt ledningssystem kan vi följa insatser i realtid samt att vår stab kan kommunicera direkt med ekipagen under pågående insats. 

IRO Rescue

Ledningssystemet som används är app-baserat och finns att ladda ner där appar finns. IRO Rescue är framtaget för att underlätta hanteringen av resurser vid samhällsstörningar samt för föreningsinformation. 
 

Forest Scene

Utbildningsgruppen

Inom Svenska Räddningshundar (SRH) har vi byggt ett utbildningssystem som möjliggör träning i våra moduler på distans och i grupp. Vi har en app där man kan göra båda teoretiska samt praktiska övningar. Målsättningen med vår utbildning är att våra ekipage ska nå modul 5 som lägst, det är inget krav men det är en önskan vi har. 

 

Utbildningsgruppen är byggd på ett sådant sätt så att ALLA ekipage som klarar en nivå ska kunna vara behjälpliga till sina kollegor i övningar och förberedelser till den nivån man själv har inom SRH. Dvs ett ekipage som är godkänd i modul 3, ingår i utbildningsgruppen för att bistå sina kollegor i träning till den modulen. 
För att bli godkänd i moduler från Modul 3, ska validering genomföras med instruktör på plats eller av utbildningsansvarig utsedd person. 

 

Nomenklaturen för utbildningsgruppen och ansvarsområden:


UTBILDNINGSANSVARIG:

Den utbildningsansvarige vid Svenska Räddningshundar har flera ansvarsområden:

  1. Utbildningsutbud och innehåll:
    Säkerställa att dessa ligger i linje med Svenska Räddningshundars strategiska och praktiska inriktning.

  2. Kännedom om mål:
    Vara väl insatt i vision och strategiska mål.

  3. Kvalitetsansvar:
    Hantera kvaliteten på utbildningsutbud, innehåll och genomförande, inklusive systematisk kursvärdering och kvalitetsarbete enligt SRHs policy.

  4. Pedagogisk och praktisk utveckling:
    Främja pedagogisk samt praktiskt utveckling och säkerställa hög kvalitet på Instruktörer, Ekipage, Modulprogram inom ramen för SRH.

  5. Samverkan och kommunikation:
    Arbeta med samverkan och kommunikation både internt inom hela SRH samt även med externa av SRH valda samverkansparter och utvärdera nya. Säkerställa att relevant och uppdaterad information om SRHs utbildningar når instruktörer, regionsansvariga och ekipage. 


INSTRUKTÖR:
Som instruktör inom SRH har man genomgått SRHs instruktörsprogram eller av SRH godkänd utbildning (SBK instruktör inom aktuell modul för SRH) samt avlagt prov för godkännande för SRHs kravställning.

 

Instruktörsledda träningar sker under året, till dessa bjuds ekipage in och träningen leds av instruktör.  

REGIONSANSVARIG:
Ingår i utbildningsgruppen men har ej någon roll som utbildare, uppdraget har egen uppdragsbeskrivning. I rollen som regionsansvarig är man i mångt och mycket navet i den regionala verksamhet och del i uppdraget är att regelbundet rapportera till Utbildningsansvarig om behov och brister inom regionens ekipage.    

 

HUNDFÖRARE MODUL 3:
Samtliga ekipage (hundförare) inom SRH som uppnår graden av hundförare (erhålls vid modul 3) ingår i utbildningsgruppen. De ska utifrån sina egna kunskaper hjälpa andra till samma nivå på modultrappan där hen själv befinner sig. De kommer ej agera som instruktörer, utan de kan hjälpa till att sätta upp övningar för att ge ekipagen rätt förutsättningar för att lyckas. De ska kunna förklara såväl teoretiskt samt visa övningen praktiskt. 


 

INSTRUKTÖRER

Peter och Ove_edited.jpg
Ove

UTBILDNINGSANSVARIG

INSTRUKTÖR

Peter och Ove_edited.jpg
Peter

INSTRUKTÖR

Louise.jpg
Louise

INSTRUKTÖR

Our Team
bottom of page