top of page
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

RÖD CYKEL - Säker radiokommunikation

Konsten att prata i etern med stil och klass.

Tänk dig att radiokanalen GroupTalk är som en virtuell kaffeautomat där alla kollegor samlas. Du vill inte vara den personen som står kvar vid automaten och pratar om gårdagens fotbollsmatch när alla andra försöker diskutera dagens insats eller träning.

Nej, du vill vara radiokommunikationens ninja – smidig, diskret och respektfull!


Så, vad betyder det i praktiken?

  1. Lyssna först, prata sen: Om radiokommunikation var ett dansgolv, skulle det vara otroligt störande om du började dansa en egen stil mitt i gruppens synkroniserade koreografi. Vänta på din tur och håll takten och tonen i dansen... förlåt, i samtalet över GroupTalk.

  2. Lämna scenen när applåden är över: Om du inte har något mer att säga eller höra – hoppa av kanalen! Det är som att lämna en filmvisning när eftertexterna rullar. Inte oartigt, bara praktiskt. Lite som att stanna kvar på träningen när nästa lag kommer in och har sin bokade tid på isen…. Man lämnar alltså träningskanaler när man inte är aktiv i dem.

  3. Inga långa monologer, tack: Radiokanalen är för snabb och koncis information, inte för dina episka berättelser om semestern. Spara dem till personalrummet.

  4. Var vänlig mot dina kollegor: Kom ihåg att bakom varje radiokanal finns en människa. Och människor blir glada av ett vänligt "over and out"!


Visa respekt, var effektiv, och kom ihåg – radiokommunikation är som karaoke; det är roligare om alla får sin tur att glänsa, men ännu bättre om det sker i harmoni! Tala bara när det är relevant.


Radiokommunikation är som att prata i en öppen planlösning – alla kan höra dig, så välj dina ord noggrant! Här är några enkla regler för att undvika pinsamheter:

  1. Inga hemligheter i etern: Dina kollegor behöver inte veta att du åt den sista kanelbullen. Tro oss, det kommer ut ändå.

  2. Kreativ kodning kan bli... intressant: Om du försöker vara kryptisk genom att använda kodord som "Operation Kaninbur" för att gömma vad du gör – se till att ingen kan tolka det som något helt annat. Vi tillåter alltså inga egna, lokala eller regionalt skapade hemliga koder. Det leder bara till förvirring.

  3. Ha alltid ett filter, även i stressade situationer: Den där frustrationen över att batteriet till radion nästan dog är inget som man behöver dela med hela teamet (eller himlen, för den delen).

  4. Skratta först, prata sedan: Om man lyckas göra något komiskt, se till att skratta efter du stänger av micken. Du låser hela kommunikationen om knappen är intryckt.

  5. Testa innan du pratar: Ett enkelt "Test, test, hör ni mig?" kan spara dig från mycket osäkerhet i fält.


VIKTIG INFORMATION

GroupTalk är som en öppen scen där alla har mikrofonen – alla hör, och allt räknas! Här är några gyllene regler för att undvika att förvandla etervågorna till en parodi:

  1. Online: När ni går online i träningsgruppen eller blir aktiverade i insats, vänligen gör en radiokontroll och bekräfta att ni är online.

  2. Säkerställning: När ni kommunicerar i fält, säkerställ att motpart fått informationen innan ni säger ”klart slut”

  3. Talordning: Vi kravställer inte en korrekt kommunikation, då vi alla har olika bakgrund. Men vi har lite önskemål, försök lära er flödet:

Nedan följer en grundläggande ABC-beskrivning av hur anrop över en komradio fungerar:

  1. Lyssna först: Innan du börjar prata, lyssna noggrant för att försäkra dig om att kanalen är fri. Du vill inte avbryta någon annans konversation eller överföra meddelanden samtidigt som någon annan.

  2. Anropa tydligt: Tryck och håll in sändarknappen (PTT – Push To Talk) på radion. Börja med att säga vem du försöker nå, följt av vem du är. Till exempel: "Peter till Annica, kom”

  3. Vänta på svar: Släpp sändarknappen och lyssna efter svar. Mottagaren kommer bekräfta att de hör dig genom att svara, exempelvis: "Peter här, Annica jag hör dig. Kom"

  4. Överför ditt meddelande: När du har fått en bekräftelse kan du skicka ditt meddelande. Håll det kort och tydligt. Till exempel: "Vi har anlänt till platsen och påbörjar sök. Kom."

  5. Använd avslutningsfraser: När du är klar säger du “kom” om du väntar på svar, eller “klart slut” om det är slutet på konversationen. Detta signalerar att kommunikationen är avslutad.

  6. Var professionell och respektfull: Tänk på att andra lyssnar, så undvik privat eller irrelevant prat på radiokanalen.


Radiokommunikation handlar om tydlighet, struktur och respekt för andra användare. Med övning blir det naturligt att använda rätt anropsprocedurer!


VID ANTRÄFFANDE AV SAKNAD

Vid anträffande inträffar flera saker samtidigt, för att förenkla processen önskar vi att följande efterföljs i den mån det går.


  1. Kodord - ”röd cykel”: Vid anträffande av saknad – använd kodordet “röd cykel”. Det låter som en vanlig dag, men för teamet betyder det allvar och fokus. Extra stilpoäng om du inte får det att låta som en rolig anekdot, koppla upp dig mot stav och säg enkelt: jag har hittat en röd cykel.

  2. Position: Stab följer insatsen live och bör se din position.

  3. Övriga hundförare:

    1. Hundförare med extern resurs (säkrare, media, anhöriga) fortsätter sök i sin sektor, UTAN att lämna information till medföljande.

    2. Hundförare utan extern resurs: Väntar / återgår till bilen, i väntan på ny information. Radiotystnad tills återkoppling sker.

  4. Undvik oavsiktliga avslöjanden: Oavsett hur mycket du vill prata, var tyst och skapa inget kaos runt dig. Man vinner inget på att sprida information om anträffande, då man inte vet hur motparten agerar. I värsta fall kan vi få fler personer att hantera.

  5. STAB och hundförare (HF):

    1. Arbetsflöde:

      1. Larma Stab om fynd

      2. Stab ringer 112

      3. Stab tar fram position, för räddningstjänst och polis

      4. HF säkrar platsen

      5. HF avrapporterar till Stab som ger 112 uppdaterad information

      6. HF kan få tala med 112 vid behov

      7. HF stannar vid plats till överlämnade till polis eller ambulans sker.

      8. Stab gör klart rapport från insats

      9. Deltagare fyller i AAR

      10. Avlastnings/avstämningssamtal - HF blir kontaktat av Trygg och Säker som säkerställer status och håller en första dialog kring insatsen.

      11. Beslut fattas för vidare hantering om samtalsstöd.


Sammanfattning:

Visa respekt, var effektiv, och kom ihåg – radiokommunikation är som karaoke; det är roligare om alla får sin tur att glänsa, men ännu bättre om det sker i harmoni! Allt är inte perfekt, men vi behöver inte medvetet förstöra utan vi hjälps åt för bästa utfall.


Avslutning:

Vi har olika verktyg vid våra insatser, det är många saker som ska fungera. Förutom att vi har en hund vi ska ha kontroll över så ska vi kunna navigera, hantera appar och sköta radiokommunikation. Samtidigt som man är Svenska Räddningshundars ansikte utåt.


Vid en insats ställer anhöriga en stor förväntan på att vi ska göra ett anträffande, vi ber er därför att ”tagga” ner och var ödmjuka vid insatsen och berätta hellre mindre än inge förhoppningar.


Har ni frågor, hör gärna av er till kansliet. Som nås via info@svenskaraddningshundar.se alt. 0200 - 758 758

Svenska Räddningshundar alltid redo
Svenska Räddningshundar alltid redo

 
 
 

Comments


bottom of page